Turcia a fost mereu o ţară aflată la mare „căutare” printre fotbaliştii români. Chiar dacă pare greu de crezut, în SuperLig (primul eşalon fotbalistic din Turcia) jucătorii români şi-au făcut apariţia încă din 1968.
Fotbalişti cu nume la echipele din Divizia A au găsit diferite „portiţe” prin care şi-au obţinut de-a lungul timpului dreptul de a evolua sub emblema echipelor din Ţara Semilunei. De la Ion Nunweiller în ’68, până la Hagi, Popescu, Pancu şi Kiriţă mai recent, fotbaliştii români au făcut carieră dincolo de Bosfor, iar turcii au ştiut cum să fie recunoscători pentru asta. Astăzi, alături de Lucian Ionescu, fost jurnalist la ProSport şi Gazeta Sporturilor, în prezent colaborator la Adevărul şi totodată director de imagine la divizionara secundă CS Otopeni, vă prezentăm o scurtă incursiune în Istanbul, oraşul care adăposteşte peste 17 milioane de suflete, loc în care fotbalul este a doua religie, iar toţi comercianţii îţi oferă „discount-ul Hagi”, atunci când aud de conaţionalul nostru.
Motiv de mândrie: campioana îşi arborează steagurile în Istanbul
Pe toate străzile din Istanbul stau mândre steagurile formaţiei Galatasaray. Ai spune că te afli în Galata, cartierul de bază al grupării la care Gică Hagi şi Gheorghe Popescu s-au făcut cunoscuţi. Realitatea este alta. La sfârşitul fiecărei stagiuni, campioana capătă dreptul pentru cel puţin un an, de a-şi arbora steagurile în fiecare colţ al oraşului. 2013 este anul suporterilor Cim Bom Bom. „Galata” a câştigat titlul după mai bine de un deceniu, iar asta trebuie să o ştie toţi, de la turişti până la fanii rivalelor.
„Il Luce” supervizorul...
Fără îndoială, Mircea Lucescu este un nume poate la fel de cunoscut turcilor ca şi Gică Hagi. Tehnicianul român a pregătit două dintre „forţele” fotbalului turcesc: Galatasaray (2000 şi 2002) şi Besiktaş (între 20