Consiliul National al Ordinului Medicilor din Franta va examina, pentru prima data, propunerea de a permite printr-un colegiu medical, "sedarea terminala" pentru pacientii muribunzi, care au inaintat "cereri persistente, lucide si repetate" in acest scop, relateaza AFP.
Afirmand ca este vorba de "o datorie de umanitate", Ordinul doreste ca aceste cazuri de "moarte asistata" medicalizata sa fie rezervate "situatiilor exceptionale", cum ar fi "agoniile indelungate" sau durerile "incontrolabile", pentru care legile actuale nu ofera raspunsuri.
"La cererile persistente, lucide si repetate ale unei persoane care sufera de o boala incurabila, nu poate fi operata si i se aplica tratament paliativ, ar trebui sa fie luata o decizie medicala legitima in cazul situatiilor clinice exceptionale , cu conditia ca acestea sa fie identificate ca atare, nu doar de un singur medic, ci si de o echipa", potrivit unui comunicat al Ordinului.
In descrierea mortii asistate, Ordinul invoca o "datorie de umanitate", fara a utiliza in mod direct termenul de eutanasiere.
Legea Leonetti din 2005, inca putin cunoscuta, "raspunde mai multor situatii privind sfarsitul vietii", informeaza documentul intitulat "Sfarsitul vietii, «moarte asistata» ", emis de catre Ordin.
Aceasta lege "autorizeaza folosirea unor tratamente in doze eficiente pentru ameliorarea durerilor pacientului, cu acordul sau, in timp ce aceste doze ar fi putea sa ii scurteze restul vietii" , aminteste Ordinul.
"Totusi, legea poate sa nu ofere nici o solutie pentru unele cazuri de agonie indelungata sau pentru dureri psihice si/sau fizice care, in pofida tratamentelor, raman incontrolabile", noteaza documentul.
Desi aceste cazuri sunt "rare, (ele) nu ar trebui sa ramana fara raspuns" adauga Ordinul, recunoscand existenta unor "situatii exceptionale