Preşedintele Franţei, François Hollande, se află pentru două zile într-o vizită de stat în India. Însoţit de şase miniştri şi 60 de şefi de companii, liderul francez urmăreşte obiective diplomatico-economice, dintre care cap de listă figurează emblematicul dosar al avionului de luptă Rafale.
Fabricat de firma Dassault, aparatul de vânătoare multirol se află în prezent doar în dotarea forţelor armate franceze. După o serie de eşecuri ale discuţiilor la export, în particular cu Brazilia şi Emiratele Arabe Unite, Franţa speră acum să-şi concretizeze în India prima vânzare în străinătate.
Avionul de luptă multirol Rafale şi-a demonstrat capacităţile de nenumărate ori până acum. Mai întâi în Afganistan, apoi în Libia acum doi ani şi mai recent în Mali. O eficacitate ce nu-şi găseşte însă ecoul peste hotarele Franţei. După dezamăgirea mare a eşecului negocierilor cu Brazilia, Franţa, mai exact firma Dassault Aviation, cea care fabrică aparatele Rafale, a intrat în ceea ce se numeşte "negocieri exclusive" cu New Delhi. Negocieri demarate acum exact un an şi care nu s-au încheiat nici astăzi.
Contractul cu India, în valoare de aproximativ 12 miliarde de euro se referă la 126 de avioane. 18 aparate ar urma să fie fabricate în Franţa, restul în India, unde firmele locale ar urma să furnizeze cel puţin 30% din valoarea contractului. Discuţii extrem de complexe
Preţul final al contractului, dar şi transferul de tehnologie şi alegerea partenerului indian mai fac obiectul unor discuţii extrem de complexe. Firma HAL (Hindustan Aeronautics Ltd) are cele mai mari şanse să devină partenerul local al francezilor de la Dassault, dar compania trebuie mai întâi să-şi modernizeze instalaţiile. Firma indiană care ar urma să asambleze avioanele Rafale este în plus criticată adesea pentru lentoarea cu care execută programele. Dassault ar fi emis pretenţ