Planurile de restructurare a societăţii de termoficare a Sucevei au fost aprobate ieri în Consiliul Local Suceava, într-o şedinţă extraordinară în care s-a decis viitorul a aproape 300 de salariaţi, care vor fi trimişi acasă, dar şi asigurarea apei calde şi căldurii pentru aproape 23.000 de familii care locuiesc în municipiul Suceava.
Conform planului de restructurare aprobat de membrii AGA de la Termica, centrala de termoficare va funcţiona pe cărbune cel mult până la data de 15 aprilie, în funcţie de temperaturile exterioare, pentru ca după aceea procesul de producţie să fie preluat de CAF-urile din spatele Ambro, cu funcţionare pe bază de gaz metan.
Preţ mai mare pentru apa caldă furnizată în vară
Numai că asigurarea apei calde pe această variantă se va face la costuri mult mai mari decât în varianta pe cărbune, preţul de producere, transport şi distribuţie fiind estimat la 570 de lei pe gigacalorie.
Cel care a atras atenţia asupra acestui aspect a fost consilierul local Lucian Harşovschi, care a întrebat cine va suporta acest cost al gigacaloriei – populaţia sau primăria?
“Ar fi o sumă extraordinar de mare de plătit de către populaţie, pentru o gigacalorie”, a spus Harşosvchi.
Răspunsul a venit din partea directorului societăţii de termoficare, Ovidiu Dumitrescu:
„Preţul este într-adevăr mare pentru o gigacalorie, dar consumul pe perioada de vară este redus. Efortul financiar, la nivelul unui apartament, ajunge undeva la 30-40 de lei. Va fi o cheltuială suplimentară, dar nu foarte mare. Este posibilă reducerea costului de furnizare către populaţie prin acordarea unei subvenţii mai mari de la bugetul local sau chiar şi de către Adrem, firma care va prelua activitatea de furnizare a energiei termice din toamnă”.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a ţinut să precizeze că problema costurilor mai ridicate pentru fur