Carburanţii vor continua să se scumpească, în condiţiile în care preţul petrolului va rămâne ridicat iar leul va continua trendul descendent pe care a intrat de la începutul lunii februarie, potrivit unei analize realizată de casa de brokeraj Noble Securities, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.
Deşi companiile petroliere din România au scumpit în 2013 carburanţii, reflectarea creşterii consistente a preţului petrolului în preţurile carburanţilor a fost temperată de întărirea leului faţă de dolarul american, moneda la care se raportează preţul barilului de petrol, potrivit unui comunicat transmis, joi, de companie.
'Este important însă de reţinut că leul a crescut faţă de dolarul american cu 4,2% în ianuarie, iar în februarie a intrat pe un trend de depreciere, scăzând până la jumătatea lunii cu aproximativ 1,9% comparativ cu dolarul. Dacă tendinţa din această lună se va menţine, va susţine scumpirea carburanţilor în continuare, în condiţiile în care preţul petrolului va rămâne ridicat', a declarat directorul general al Noble Securities, sucursala România, Victor Safta.
De la începutul anului 2013, moneda naţională a crescut cu circa 2,3% comparativ cu cea americană. Preţul petrolului a fost volatil în 2012, dar media a fost apropiată de cea din 2011, respectiv aproximativ 111-112 dolari/baril pentru petrolul Brent, potrivit sursei citate. Preţul petrolului a scăzut uşor, miercuri, după ce agenţia de statistică în domeniul energiei a guvernului american a anunţat că producţia de ţiţei a SUA a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Preţul petrolului Brent se menţine însă în intervalul superior al ultimelor nouă luni.
'Conform datelor existente la începutul lui 2013, cel mai probabil ar fi ca preţul petrolului să rămână volatil în acest an, păs