De cand Elena Udrea si Vasile Blaga si-au anuntat candidatura la sefia PDL, pe frontul vocalilor "reformisti" ai partidului s-a asternut o tacere atipica, dar plina de intelesuri, scrie ZIUAnews. Sursa imagine: ziuanews.ro
Singurul care a pledat activ pentru implicarea reformistilor in batalia pentru sefia PDL a fost clujeanul Adrian Papahagi. Inca de marti, cand Elena Udrea si-a anuntat - la doar o zi dupa Vasile Blaga - intentia de a candida in fruntea PDL, Papahagi a scris pe Facebook ca formatiunea nu poate renaste nici cu ea si nici cu Blaga la carma sa, el apreciind in aceste conditii ca "reformistii" au "obligatia" de a veni cu o a treia motiune.
Printre cei nominalizati de Papahagi s-au numarat europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, fostul purtator de cuvant al PDL, Sever Voinescu, pus la colt dupa ce a sustint a alegeri candidatul unui alt partid, fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu si fostul ministru de Externe Teodor Baconschi. Toti acestia s-au remarcat in decursul timpului ca un grup distinct in cadrul PDL, pledand extrem de vocal pentru reformarea partidului si intrand adesea in conflict cu conducerea democrat-liberala pe diferite teme. O alta caracteristica a acestei aripi a PDL o reprezinta afinitatea fata de presedintele Romaniei, motiv pentru care reprezentantii sai au fost adesea numiti si "intelectualii lui Basescu".
"Intelectualii lui Basescu" versus "Basescu in fusta"
Si aici apare deja prima problema cu care se confrunta reformistii. Dintre cei doi candidati deja anuntati, Vasile Blaga nu face in mod clar parte dintre apropiatii lui Traian Basescu, insa Elena Udrea da. Tocmai din acest motiv, ea a fost de altfel descrisa ironic de premierul social-democrat Victor Ponta drept un "Basescu in fusta".
Si iata dilema reformistilor. Pe de-o parte, ei nu s-au numarat niciodata printre fani