Nicu Popescu: Incidentul din Pădurea Domnească a demonstrat că temele pentru acasă nu s-au făcut într-o serie de instituţii care sunt cruciale în dialogul pe vize.
Consilierul primului ministru pentru politica externă, Nicu Popescu, în dialog cu Liliana Barbăroşie.
Europa Liberă: V-am văzut ieri întrebându-vă pe Facebook dacă „crapă” Alianţa. Chiar n-aţi ştiut?
Nicu Popescu: Nici acum nu ştiu, pentru că s-a făcut o ofertă de renegociere a parametrilor alianţei, nu de renunţare la alianţă. Deci, alianţa, de jure, din câte înţeleg continuă să existe, dar acum urmează să vedem dacă există S-a făcut o ofertă de renegociere a parametrilor alianţei, nu de renunţare la alianţă...
voinţa politică şi dorinţa din partea tuturor jucătorilor politici de a rămâne la masa negocierilor pentru a reformata alianţa de o manieră în care alianţa se păstrează, dar procesul de reforme se activizează.
Europa Liberă: Vă întrebam pentru că eram curioasă să ştiu - înainte de a lua o astfel de decizie, premierul îşi întreabă consilierii?
Nicu Popescu: Deciziile de un nivel politic atât de înalt, până la urmă, sunt luate nu de consilieri, evident, ci de liderul unei echipe. Şi, în acest sens, modalitatea normală de acţiune este că liderul oricărei echipe politice are anumite idei, le testează cu un anumit număr de persoane, ascultă un număr anumit de persoane, dar până la urmă, acest tip de decizii se iau drept rezultat al acestui tip de discuţii, dar sunt asumate şi sunt responsabilitatea finală ale persoanei care urmează să ia decizia finală.
Europa Liberă: Unii totuşi cred că această rupere a acordului înseamnă, de fapt, ruperea alianţei, iar asta ar însemna alegeri anticipate. De asta, vreau să vă întreb: chiar dacă încă nu este vorba despre anticipate, înseamnă această rupere a acordului şi eventual a