Scris de Dan Birta - Reprezentanţii patronatelor şi specialiştii din domeniul economic nu sunt încântaţi de impozitul de 3% pe venit.
Creşterea numărului firmelor falimentare, dar şi a numărului de şomeri. Acestea vor fi principalele efecte a introducerii impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit reprezentanţilor firmelor. Aceştia declară că Ministerul Finanţelor nu i-a consultat înainte de a lua o astfel de măsură şi nu a făcut un studiu economico-social.
La o primă estimare, pornind de la cele 620.000 de firme mici şi mijlocii existente, 43.000 ar intra în faliment, conform analizelor făcute de manageri.
„100.000 de locuri de muncă s-ar pierde. Plus firmele care nu mai plătesc impozit pe clădiri, pe salarii, pe maşini, nu mai plătesc TVA”, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Guvernul a modificat Codul Fiscal, astfel încât de la 1 februarie întreprinderile mici şi mijlocii cu o cifră de afaceri de până la 65.000 de euro vor plăti obligatoriu un impozit de 3% pe venit. Până la această dată puteau opta şi pentru impozitul pe profit.
Ministerul Finanţelor estimează că va aduce astfel la buget venituri de peste 450 de milioane de lei.În Bihor
Măsura va afecta 17.325 de firme bihorene cu cifră de afaceri sub 65.000 de euro. Acestea vor trebui să plătească un impozit de 3% pe cifra de afaceri. Reprezentanţii asociaţiilor patronale, precum şi specialiştii din domeniu nu sunt încântaţi de această reglementare.
„Cel mai mult vor avea de suferit firmele nou înfiinţate pentru că vor plăti din start impozit pe venit şi nu vor putea opta pentru impozit pe profit. Cred că au fost cernute firmele care aveau tendinţă spre faliment şi impactul nu va mai fi aşa de mare”, este de părere Radu Silaghi, directorul executiv al Asociaţiei Firmelo