Noul Cod de procedura civila, prin care se urmareste asigurarea celeritatii solutionarii cauzelor, concomitent cu imbunatatirea calitatii actului de justitie, intra in vigoare vineri, 15 februarie, dupa mai multe modificari ale termenului, in contextul pregatirilor pentru implementare. Scopul esential al noului cod este "crearea in materia procesului civil a unui cadru legislativ modern care sa raspunda pe deplin imperativelor functionarii unei justitii moderne, adaptate asteptarilor sociale, precum si necesitatii cresterii calitatii acestui serviciu public", dupa cum se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Solutiile legislative din noul cod vizeaza astfel asigurarea celeritatii solutionarii cauzelor , concomitent cu imbunatatirea calitatii actului de justitie.
Totodata, in scopul degrevarii instantelor de judecata, ceea ce ar avea consecinte nemijlocite asupra duratei de desfasurarea a procedurilor judiciare, codul prevede in sarcina judecatorului obligatia de a indruma partile din proces spre folosirea procedurii medierii, ca mijloc alternativ de solutionare a litigiilor, pe durata desfasurarii acestei proceduri judecata fiind suspendata.
Potrivit initiatorilor, dispozitiile noului Cod de procedura civila urmaresc sa raspunda unor deziderate actuale, precum accesul justitiabililor la mijloace si forme procedurale mai simple si accesibile si accelerarea procedurii, inclusiv in faza executarii silite.
In egala masura, actul normativ raspunde si exigentelor de previzibilitate a procedurilor judiciare decurgand din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si, implicit, din cele statuate in jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.
Pentru asigurarea pe viitor a previzibilitatii normei de procedura civila si e