Începând de vineri, polițiștii rutieri au posibilitatea de a reține documentele unui autoturism aflat în executare silită.
Noul Cod de Procedură Civilă prevede faptul că, începând cu data de 15 februarie, “organul de poliție rutieră va putea opri în trafic autovehiculul sechestrat și va proceda la ridicarea certificatului de înmatriculare, a cărții de identitate, punând în vedere conducătorului autovehiculului că bunul este sechestrat și să se prezinte într-un termen rezonabil la executorul judecătoresc“. Mai mult, polițistul va întocmi un proces-verbal, în care se descrie mașina, și va trimite toate actele executorului care a aplicat măsura sechestrului.
Șeful Poliției Rutiere Neamț, comisarul șef Cezar Asandei, susține că prevederile din Codul de Procedură Civilă nu schimbă foarte mult situația din teren. “Până acum, eram înștiințați de executorii judecătorești despre autoturismele executate silit. Noi identificam în trafic mașina, cine o conducea și proprietarul, după care informam executorul. Nu am reținut documente decât în cazul în care exista o hotâre judecătorească definitivă și irevocabilă în acest sens, fiindcă, altfel, nu avem dreptul“, a afirmat comisarul șef Cezar Asandei. Șeful Poliției Rutiere din județ a precizat că, la acest moment, nu există o bază de date națională a autoturismelor executate silit, pentru o mai bună monitorizare a acestora în trafic.
Începând de vineri, polițiștii rutieri au posibilitatea de a reține documentele unui autoturism aflat în executare silită.
Noul Cod de Procedură Civilă prevede faptul că, începând cu data de 15 februarie, “organul de poliție rutieră va putea opri în trafic autovehiculul sechestrat și va proceda la ridicarea certificatului de înmatriculare, a cărții de identitate, punând în vedere conducătorului autovehiculului că bunul este sechestrat și să se prezinte î