Îţi simţi gâtul uscat şi observi cum treptat vocea ta devine la început mai groasă, după care scade în intensitate? E clar. Răguşeala a pus stăpânire pe glasul tău!
Frigul, umezeala, o răceală mai puternică, fumatul sau praful sunt doar o parte dintre factorii declanşatori ai răguşelii. Din momentul în care începi să simţi că-ţi pierzi vocea, este bine să încerci să vorbeşti cât mai puţin, să nu mai fumezi (în cazul în care eşti fumătoare) şi să foloseşti unul dintre următoarele remedii recomandate de noi pentru ca vocea să-ţi revină cât mai repede la normal.
Gălbenuş de ou > Cel mai cunoscut remediu împotriva răguşelii este gălbenuşul de ou. Acesta se prepară în felul următor: freacă bine două gălbenuşuri cu patru linguriţe de miere, până când se formează o spumă, după care pune totul într-o cană de 200 ml cu lapte fierbinte şi amestecă bine. Se bea înainte să se răcească.
Unt > Un alt tratament care se bazează pe lapte este următorul: în 200 ml de lapte fierbinte topeşte 20 g de unt proaspăt. Adaugă o linguriţă de miere şi bea-l cât e cald. Dacă se răceşte nu mai are acelaşi efect.
Ridiche neagră
> Amestecă 100 ml suc de ridiche neagră cu 3 linguriţe de miere şi ia câte două linguri de lichid, de trei ori pe zi. Restul amestecului păstrează-l la frigider până a doua zi. Ai grijă însă să-l scoţi la timp de la rece, cu minimum o jumătate de oră înainte de a reîncepe tratamentul.
Ceai de soc > Foarte eficient împotriva răguşelii este şi ceaiul de soc. Poţi prepara o infuzie cu 2 pliculeţe de ceai de soc la 150 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat timp de 5 minute, după care adaugă o linguriţă de miere, iar apoi bea-l cald, treptat, cu linguriţa.
Lămâie > Ceaiul de lămâie este foarte bun în combaterea răguşelii. Se pune 1-2 pliculeţe de ceai la 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se adaugă două lingu