Plăcut, adânc, erotic, de neuitat...Celebrul sărut "franţuzesc”. Dincolo de plăcut, adânc, erotic şi de neuitat se ascunde ceva care poate îmbolnăvi oricând!
Prin sărutul "franţuzesc" se poate transmite o boală infecţioasă care scade imunitatea pe viaţă. Cunoscută în popor sub denumirea de "boala sărutului", mononucleoza este o infecţie cu virusul Epstein Barr, prezent în salivă, care afectează cam 10-20% din tineri, majoritatea între 15 şi 35 de ani.
În primă fază se prezintă ca o amigdalită, cu deosebirea că şi splina este afectată şi poate duce la complicaţii precum insuficienţă hepatică sau chiar cancer oral. Simptomele sunt înşelătoare, iar medicii o recunosc greu. Poate provoca ruptură de splină sau insuficienţă hepatică. Iar cei care au făcut boala îşi pot îmbolnăvi oricând partenerii.
Risc direct proporţional
Virusul Epstein Barr se găseşte în mod normal în salivă, însă boala se declanşează când imunitatea scade şi virusul începe să se înmulţească. De regulă, sunt afectate persoane depresive, pesimiste, cu un stil de viaţă dezechilibrat şi stresant. Deşi se manifestă ca o răceală, nu se transmite la fel de uşor, prin tuse sau strănut, fiind nevoie de o cantitate mai mare de salivă.
Boala se face o dată în viaţă, însă cei afectaţi rămân purtători pentru totdeauna şi îi pot infecta pe ceilalţi. Riscul creşte direct proporţional cu numărul "partenerilor". Deşi specialiştii spun că boala se vindecă de la sine într-o lună, cu repaus la pat, consum de lichide, un regim alimentar uşor, şi ...abstinenţă de la sărut, gurile rele spun că, de fapt, nu se vindecă niciodată!
Top 3 recomandările editorilor:
Sebastian Ghiţă: "Conturile din Cipru ale lui Voiculescu şi SRS vor fi publicate"AICI sunt BANII dumneavoastră. Mogulul Umbrărescu, un miliard de euro din afaceri cu asfalt | SERIAL E