Un număr de 34 de primării cu arierate din judeţul Maramureş au la dispoziţie mai puţin de 60 de zile pentru a-şi plăti datoriile într-un procent de 85%. Numărul acestora a scăzut faţă de lună decembrie a anului trecut, când în evidenţele Finanţelor maramureşene figurau 43 de primării cu arierate. Dacă nu o vor face, atunci Finanţele Maramureş, potrivit declaraţiilor făcute de către directorul Ioan Popa, vor trece la aplicarea legii, mai exact blocarea conturilor primăriilor respective.
Tocmai pentru a evita situaţiile neplăcute, prefectul Sorin Rednic le-a cerut finanţiştilor maramureşeni în cadrul şedinţei avute la Prefectura Maramureş să poarte o corespondenţă cu aceste primării aflate în dificultate.
“Primăriile care înregistrează arierate la data de 31 ianuarie 2013 sunt obligate ca până la data de 31 martie să reducă aceste arierate în proporţie de 85%. În cazul nerespectării acestor prevederi Direcţiile Generale ale Finanţelor Publice sistează alimentarea atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât şi cu sume defalcate din unele sume de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale.
Este o măsură care va afecta o bună parte din primăriile din judeţul Maramureş. La această dată avem 34 de primării cu arierate la data de 31 ianuarie 2013. Aceeaşi ordonanţă legislativă acordă posibilitatea primăriilor de a accesa împrumuturi din vărsămintele din privatizare din contul general al Trezoreriei statului cu termen de rambursare de maxim 5 ani de zile. În anumite condiţii, bineînţeles. Primăriile ar trebui să demareze procedurile pentru accesarea acestor credite”, a declarat directorul Direcţiei de Finanţe Maramureş, Ioan Popa.
Printre primăriile cu datorii semnificative se numără cele din Borşa, Tăuţii Măgherăuş sau Petrova, care au datorii de peste 300.000 de lei. La nivelul judetului, totalul arieratelor primăriilor depăşind suma