În fiecare zi a anului trecut, un orădean a aruncat la gunoi un sfert de kilogram de deşeuri, ajungându-se astfel ca în 2012 muncitorii RER Ecologic Service să adune peste 17.000 tone de deşeuri produse de cetăţeni. În acelaşi interval de timp, comerţul, industria locală şi instituţiile publice au produs o cantitate de gunoaie aproape dublă.
La capitolul deşeuri reciclate, cantităţile sunt mult mai mici, dar totuşi promiţătoare, fiind în creştere faţă de anii precedenţi. Întregul oraş a revalorificat, anul trecut, 1.830 tone de deşeuri, ceea ce înseamnă 10 kilograme pe cap de locuitor.
Se vede sărăcia!
An de an, orădenii produc tot mai puţine deşeuri menajere. Acest lucru se datorează în cea mai mare parte scăderii nivelului de trai, căci oamenii nu mai au bani să cumpere la fel de multe produse ca înainte şi, prin urmare, au şi mai puţine de aruncat. Un alt motiv este, însă, şi atenţia sporită acordată colectării deşeurilor reciclabile, adică a acelora care pot fi revalorificate: hârtia, PET-urile, metalul şi sticla.
Conform statisticii pentru 2012, operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, a adunat de la persoanele fizice 17.033 tone de deşeuri menajere. Cantitatea este cu 5.000 de tone mai mică decât în 2011 şi cu aproape 16.000 tone mai scăzută decât în 2010. Semn că anul trecut orădenii au fost semnificativ mai cumpătaţi decât în urmă cu trei ani...
Totodată, RER Ecologic Service a adunat de la orădeni anul trecut peste 22.000 tone de deşeuri din construcţii şi demolări, dar şi peste 16.200 tone de gunoaie de pe străzi. De la firmele şi instituţiile publice s-au strâns 31.797 tone de deşeuri, o cantitate mai mare cu peste 1.000 tone decât în 2011 şi mai mică cu 4.000 tone decât în 2010.
Clandestinii
Raportat la datele preliminare ale ultimului recensământ, care arată că Oradea are o populaţie