Scris de Călin Corpaş - Omul ANRM în Bihor şi muzeografii se arată reciproc cu degetul, în problema lacului termal din Baile 1 Mai.
În contextul secării lacului termal „Ochiul Mare” din Baile 1 Mai, Radu Miron, expertul Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM) în Bihor, face unele precizări. Şef al Compartimentului Inspecţie Teritorială (CIT) Oradea din cadrul Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, Miron spune că nu persoana sa emite licenţe de explorare a apelor geotermale.ANRM: nu forajele, seceta!
În sarcina sa cade verificarea modului în care se exploatează apele termominerale din partea de Vest a ţării, o dată ce licenţele privind apele termominerale au fost deja eliberate de către ANRM. Ape Române emit licenţe pentru explorarea apelor reci din subteran. Totuşi, „Compartimentele de Inspecţie Teritorială nu au competenţe necesare de investigare a unor spaţii private, pentru a putea pune în evidenţă existenţa unor eventuale lucrări ascunse, executate ilegal”, susţine Miron, care nu crede că forajele ilegale ale particularilor sunt numeroase şi nici că acestea ar fi de vină pentru scăderea nivelului în „Ochiul Mare”. „În exploatare, cam 3% sunt toţi ceilalţi pe lângă ceea ce exploatează SC Turism Felix”, ne-a încredinţat omul de la ANRM. „Muzeograful Radu Huza a afirmat public, în cadrul unei şedinţe de la Prefectură că are informaţii privind existenţa a sute de foraje ilegale, însă la solicitarea expresă a indicării acestora s-a eschivat”, transmite Radu Miron, care nu se sfieşte să arate cu degetul spre Muzeul Ţării Crişurilor – custodele rezervaţiei – pentru faptul că nu a obţinut nici până acum acordul Academiei Române pentru intervenţia la lacul termal din rezervaţie.
În privinţa secării lacului termal din Rezervaţia Naturală „Pârâul Peţea”, Radu Miron consideră că cel mai important factor este seceta. „Aportul de ape recente este importan