Potrivit noilor norme ale Codului de procedură civilă, de vineri, 15 februarie, executorii judecătoreşti vor avea dreptul să pună sechestru pe maşinile datornicilor, aflate în trafic, doar dacă aceştia sunt opriţi de poliţişti. Şi Fiscul poate apela la această procedură, tot cu ajutorul poliţiei.
Începând de vineri, companiile care se ocupă de executări ale bunurilor debitorilor, executorii judecătoreşti, dar şi anumite instituţii ale statului vor putea mai uşor să sechestreze bunurile persoanelor datornice. Dacă aveţi restanţe mari către bănci, către firme de leasing sau către Fisc, mijloacele auto pot fi sechestrate în trafic, dar numai dacă există o hotărâre în acest sens şi un executor judecătoresc care să o ceară la poliţie. „În cazul autovehiculelor executate silit, conducătorii auto se pot trezi că poliţiştii le sechestrează maşinile în trafic. Poliţia rutieră poate identifica maşina şi lua certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a autovehiculului, iar bunul este sechestrat“, a declarat avocata Roxana Vlăsceanu, consultant de specialitate al Executari.com. Până la intrarea în vigoare a noului cod, de cele mai multe ori, creditorii apelau la detectivi particulari pentru găsirea maşinilor.
Prevederea se poate aplica şi în cazul debitelor la stat
OUG nr. 4/2013 (privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe, care aprobă noul Cod de procedură civilă), precizează că noile prevederi ale Codului intră în vigoare la data de 15 februarie.
Începând cu această dată, referitor la sechestrarea bunurilor pe stradă, reprezentanţii Fiscului doljean susţin că şi ei pot să se folosească de noile prevederi pentru a „pune mâna“ pe mijloacele auto în trafic, dar numai după ce transmit poliţiei ace