Majorarea PIB cu peste patru procente prognozată pentru 2012 pare să se fi topit complet. Aceeași soartă riscă să o aibă și creșterea economică pe care experții o estimează pentru 2013
În aprilie 2011, reprezentanții Fondului Monetar Internațional estimau că vom încheia 2012 cu o majorare a PIB de 4,4%. Un an mai târziu, prognoza coborâse vertiginos, până la 1,5%. Pentru ca în ianuarie 2013 șeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer, să vorbească despre stagnare sau cvasistagnare. „Parțial, acest lucru a fost cauzat de faptul că, după o criză financiară, durează mai mult ca economia să își revină. Parțial, se întâmplă și ca urmare a mediului în care se găsește România (recesiunea din zona euro) și a unor factori speciali. La începutul lui 2012, a fost o iarnă grea, recolta a fost proastă și, nu în ultimul rând, implementarea reformelor și absorbția fondurilor europene nu au avut loc atât de rapid pe cât se preconizase“, a explicat oficialul FMI.
„Datele statistice arată o cvasistagnare a activității economice în 2012, pe fundalul secetei și al prelungirii recesiunii din zona euro“, a declarat la rândul său guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă organizate în urmă cu câteva zile. De altfel, evoluția slabă a economiei de anul trecut fusese indicată din timp de datele parțiale publicate de Institutul Național de Statistică. Astfel, în primele șase luni ale anului, PIB a crescut cu doar 0,7% față de aceeași perioadă a lui 2011, iar în trimestrul al treilea PIB a scăzut cu 0,4% comparativ cu trimestrul al doilea și cu 0,6% față de trimestrul al treilea 2011. Ceea ce a făcut ca, pe primele nouă luni, economia să crească foarte modest, cu numai 0,2% comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2011.
Ne-a tras într-adevăr în jos agricultura, care a scăzut cu peste 20%, însă nici alte sectoare