Sub acest titlu, pneumologul francez Philippe Even publică o carte ce riscă să facă valuri în lumea medicală, dar nu numai. În esenţă, specialistul spune următoarele: colesterolul este un inamic imaginar, iar 95% dintre persoanele care iau medicamente pentru că au colesterolul prea mare, sunt tratate degeaba.
"Avem de-a face cu o înşelăciune mult mai mare decât cea despre carnea de cal". Iată ce spune pe un ton provocator profesorul Philippe Even, aflat în turneu de promovare a cărţii sale. Pentru pneumologul francez, această înşelăciune este cu atât mai periculoasă cu cât 220 de milioane de pacienţi din lumea întreagă, cinci milioane în Franţa, urmează un tratament medicamentos. Or aceste pastile, gen Tahor sau Crestor, destinate să scadă colesterolul, adică grăsimea din sânge, au efecte secundare.
În plus, mai spune pneumologul francez, "colesterolul nu are nici un rol direct în dezvoltarea bolilor arteriale. Ne-am înşelat, terapia trebuie adaptată în consecinţă", spune profesorul fotografiat în paginile revistei Le Nouvel Observateur, în faţa unei farfurii ce conţine două dintre alimentele cu cel mai mare nivel de colesterol, un ou şi o bucată de creier.
Philippe Even spune că "nu există colesterol rău şi că un infarct sau accident vascular nu este cauzat de un nivel ridicat al colesterolului". Profesorul admite totuşi că un colesterol în exces, de peste 3% pune probleme în anumite cazuri şi atunci într-adevăr trebuie prescrise medicamente.
Reacţiile
Mulţi cardiologi, evident, denunţă acest discurs al lui Philippe Even, descris drept "periculos", întrucât îi poate determina pe anumiţi pacienţi să-şi întrerupă tratamentul. Cert, colesterolul nu este singurul vinovat în cazul depistării unor boli cardiovasculare, dar există totuşi o legătură directă între colesterol şi ateroscleroză. Există şi contra-exemple celebre: jap