Muzeul de Artă şi Muzeul de Etnografie din Braşov sunt în pericol de a mai funcţiona în urma sentinţei date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din luna iunie 2012, care a dispus retrocedarea către Parohia Bisericii Evanghelice Braşov a imobilului situat în Bulevardul Eroilor nr.21A, în care funcţionează cele două muzee.
Directorul Muzeului de Etnografie, Ligia Fulga, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că este nevoie de declanşarea unei campanii naţionale de salvare a instituţiilor de cultură. "Trebuie să spun foarte clar că nu suntem împotriva legii privind retrocedarea proprietăţilor, şi fără să punem la îndoială în niciun fel dreptul de proprietate al Parohiei Evanghelice Braşov, considerăm că trebuie găsită o soluţie echilibrată, convenabilă pentru toate părţile, prin care să se garanteze în continuare funcţionarea normală a celor două muzee, fapt care nu poate fi decât în beneficiul comunităţii braşovene. Legea 182/2000 protejează patrimoniul cultural mobil, dar nu avem o lege care să protejeze spaţiile. Muzeul de Etnografie a avut anul trecut 15.000 de vizitatori, este un muzeu de atitudine, şi nu putem renunţa la el pentru că asta ar însemna să renunţăm la tradiţiile rurale ale judeţului Braşo", a declarat Ligia Fulga, citat de agerpres.ro.
Ea a adăugat că a înaintat Guvernului, primului-ministru Victor Ponta, Parlamentului, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerului Justiţiei şi Ministerului Fondurilor Europene un memoriu prin care solicită adoptarea unor iniţiative guvernamentale şi legislative care să reglementeze protejarea specială a muzeelor din România şi a patrimoniului deţinut.
Vicepreşedintele CJ, Mihai Pascu, a declarat la rândul lui că Biserica Evanghelică solicită sume destul de mari pentru chiria celor două clădiri în care află cele două muzee şi chiar plăţi retroactive începând cu