La cererea publicului, în urma succesului de excepţie înregistrat cu filmul Brâncuşi inedit, revenim cu o altă creaţie cinematografică de excepţie, care are în vedere un alt artist român celebru în lume: Jacques Herold. Pentru a începe povestirea, trebuie să ştim cu toţii că Jacques Herold a fost român, evreu de origine, născut la Piatra Neamţ, în 1910. Cine observă că, mai anţărţ, i-a sunat centenarul, merită să ne citească în aceas-tă rubrică. Cine îşi aminteşte că românii nu au organizat nimic cu această ocazie, iar noi am fost singurii, sau măcar printre puţinii care au scris despre eveniment şi impresionanta expoziţie evocatoare pe care i-au dedicat-o francezii la muzeul Cantini din Marsilia, merită să fi citit această rubrică.
Joia viitoare, pe 21, la Centrul Pompidou, uzina culturală din mijlocul Parisului care a alcătuit, în 2011, DVD-ul cu imaginile mute cu Brâncuşi care îţi iau maul, va apărea şi un DVD despre Jacques Herold. Şi nu este departe momentul în care ni se va revela sub aceeaşi formă şi Victor Brauner, tot francez de origine română sau român de origine evreias-că, tot din Piatra Neamţ, şi, la fel, cetăţean de onoare al Parisului avangardist. Nu e pentru că sunt ei români dar, când zici avangarda artistică, zici Paris şi zici numele multora născuţi la noi în tzară.
Aşadar joi, 21 februarie, a l'occasion de la sortie du coffret DVD consacré a Jacques Hérold, Alain Seban, président du Centre Pompidou, şi mai mulţi colaboratori organisent la projection de "Jacques Hérold, le grain de phosphore au doigt", un film documentaire de Fabrice Maze, la 6 şi jumătate, seara, desigur. Să nu uităm că realizatorii filmului cu multe mărturii şi imagini de arhivă sunt Christophe Dauphin şi Rose-HélPne Iché. Filmul Centrului Pompidou despre Jacques Herold se află în vitrină, alături de filmul despre Brâncuşi, scos în 2011, dar de abia acum descoperit de