Județul Neamț, ca, de altfel, întreaga țară, se confruntă cu o creștere îngrijorătoare a numărului de îmbolnăviri cu HIV/SIDA. Anul trecut, în județ s-au depistat 12 cazuri noi de HIV/SIDA. În 2011 s-au înregistrat doar două cazuri.
Dacă, în marile orașe din țară, s-a constat că această boală se transmite tot mai des prin intermediul consumatorilor de droguri, în județul Neamț cauzele transmiterii au rămas clasice: contactul sexual neprotejat și infecțiile din spitale din perioada 1989-1992. Dacă, în 2011, se înregistrau doar două cazuri noi, anul trecut, în județ, 12 persoane, toate peste 14 ani, au fost depistate seropozitiv.
Dincolo de statistici seci, dramele acestor bolnavi sunt greu de imaginat. Pe lângă discriminare, ei trebuie să lupte cu boala pentru a-și termina studiile sau pentru a-și găsi un loc de muncă. La nivelul întregului județ, la sfârșitul anului 2012 se aflau în evidență 271 de bolnavi cu HIV/SIDA, din care 237 primesc tratament cu antiretrovirale. Printre aceștia se numără șapte copii cu vârste de până la 14 ani și cinci cu vârste între 15 și 19 ani. Asociația Română Anti SIDA (ARAS), filiala Neamț, se ocupă de acești bolnavi, însă, din cauza crizei, a trebuit să-și restrângă activitatea. “Persoanelor aflate în evidența noastră, printre care și 12 pacienți din zona Romanului, le împărțeam pachete cu alimente și produse de igienă. Din cauză că nu am mai avut finanțare, am sistat aceste ajutoare și ne-am rezumat numai la activități esențiale. La nivel național, în special în București, a crescut numărul persoanelor infectate cu HIV/SIDA, în urma consumului de droguri așa-zis legale. La noi în județ nu sunt semnale în acest sens. Apariția medicației retrovirale a crescut mult speranța de viață a bolnavilor“, a declarat Cătălin Petrea, directorul ARAS Neamț.
Anul trecut, în evidențele Spitalului Municipal se aflau 33