Datoriile, măsurile privind stimularea creşterii şi investiţiilor şi aşa-numitul 'război al valutelor' se vor afla, vineri şi sâmbătă, în centrul agendei reuniunii de la Moscova a miniştrilor de finanţe şi şefilor de bănci centrale din ţările G20.
'Nu trebuie să fie concurenţă pe terenul cotării valutelor pentru crearea unor condiţii mai bune pentru economiile proprii', a afirmat, joi, ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov, într-o conferinţă de presă.
Aşa-numitul 'război al valutelor' are un protagonist, Japonia, care şi-a atras un val de critici internaţionale pentru politica sa monetară.
'Colegii din Japonia îşi vor exprima opinia. Noi îi vom asculta şi vom evalua situaţia. Fără îndoială, în comunicatul final miniştrii vor susţine ca piaţa să continue să fie cea care determină cursul valutar', a spus acesta.
Siluanov a subliniat că economiile sunt cele care trebuie să concureze, nu valutele, şi a precizat că G20 se va declara împotriva 'ingerinţei administrative'.
Deşi din noiembrie trecut yenul s-a depreciat cu 25% şi cu 17% în raport cu euro şi, respectiv, dolarul, ministrul nipon de finanţe, Taro Aso, a respins criticile partenerilor săi comerciali.
Chiar în această săptămână, miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din ţările G7 (SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Canada, Italia şi Japonia) au emis o declaraţie comună prin care şi-au exprimat dorinţa de a coopera pentru a se evita o depreciere artificială a valutelor.
Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, şi-a exprimat încrederea că G20 îşi va însuşi declaraţia G7 în sensul că forţele pieţei trebuie să fie cele care determină cursul valutar.
În 2010, SUA au fost criticate pentru declanşarea unei puternice deprecieri a dolarului prin politica lor monetară pentru a face faţă stagnă