Ungaria a reuşit să strângă 3,25 miliarde de dolari prin prima emisiune de obligaţiuni de pe pieţele internaţionale din ultimele 21 de luni, reuşind să evite astfel un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional care ar fi impus un control strict asupra politicilor interne.
Guvernul a strâns cu ajutorul băncilor Deutsche Bank, Goldman Sachs, Citigroup şi BNP Paribas două miliarde de dolari prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa la zece ani şi 1,2 miliarde de dolari prin plasarea de titluri scadente la cinci ani, scrie Bloomberg, care citează surse apropiate tranzacţiilor. Obligaţiunile sunt denominate în dolari.
Ungaria s-a finanţat astfel la un randament mediu de 4,2% pentru titlurile la cinci ani şi de 5,4% pentru cele de zece ani, potrivit calculelor Portfolio.hu. Subscrierile au fost de 12 miliarde de dolari.
În cea mai recentă ieşire pe piaţa din SUA, România a atras în luna februarie a anului trecut 750 milioane de dolari prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni pe 10 ani lansate în luna ianuarie. Titlurile au avut un randament de 6,45%, în scădere de la 6,875%, iar oferta a fost de patru ori mai mare decât suma împrumutată. Subscrierile au totalizat 3,2 miliarde de dolari. Aranjorii principali ai emisiunii au fost Citigroup, Deutsche Bank şi HSBC.
Pieţele sunt mai indulgente cu Ungaria
Succesul emisiunii reprezintă un semn că pieţele sunt dispuse să finanţeze politicile economice ale Ungariei, cel mai îndatorat stat din Europa de Est. Dacă s-ar fi încheiat un acord cu FMI, costul finanţării pentru Ungaria ar fi fost mult mai mici, de aproximativ 2,5%.
Dar de mult timp este clar că o înţelegere cu Fondul este imposibilă deoarece acesta nu agreează politicile economice ale guvernului condus de premierul Viktor Orban.
"Faptul că Ungariei i-a reuşit o asemenea vânzare la astfel de costuri în pofida r