În ciuda scorurilor bune la alegeri, mulți parlamentari clujeni nu au reușit să obțină poziţii importante în comisiile de specialitate în Parlament, arată o analiză publicată astăzi de mai multe ONG-uri clujene.
"Aparent, nu e nicio problemă, dar dacă vom compara situaţia cu alte regiuni - Nord-Est sau Bucureşti - vedem că majoritatea funcţiilor importante din comisii se regăsesc în aceste zone", spune Florin Şomodi, unul dintre membrii echipei de ONG-işti care a realizat studiul. "La nivel de Cluj există doar doi reprezentanţi în comisiile de învăţământ ale Camerei Deputaţilor şi mi se pare puţin ciudat, o anomalie în contextul în care Clujul este un atât de mare centru universitar. În regiune sunt şi alte universităţi, în Oradea sau Baia Mare, care ar putea împinge spre Parlament personalităţi care să le susţină interesele".
"Ne face să ne punem întrebări: în ciuda acestui număr impresionant de voturi cules de deputaţi şi senatori, chiar dacă se întâmplă să fie la al doilea mandat, ocupă poziţii atât de modeste.
În Cluj, numărul persoanelor cu drept de vot ajunge la peste 600.900 de persoane, dar prezenţa la scrutin a fost de 210.000. Întreaga regiune de dezvoltare Nord-Vest are doi preşedinţi de comisie în Senat, trei vicepreşedinţi în Camera Deputaţilor, trei secretari de comisii în Camera Deputaţilor şi alţi doi în Senat, şi 43 de membri în Camera Deputaţilor, respectiv 21 membri simpli în comisiile Senatului. Clujul are un vicepreşedinte la Comisia Juridică şi un secretar altă comisie, în rest membri simpli.
În plus, adaugă preşedintele Consiliului Civic Local, bancherul Iosif Pop, în comisia pentru tehnologia informaţiei Clujul nu este deloc reprezentat, deşi, aşa cum este recunoscut aproape unanim, oraşul este un hub important pentru această industrie. "De aşa o ramură, Clujul ar trebui să se prindă cu dinţii", spune Iosif Pop.