Preţul petrolului Brent a intrat pe un trend ascendent la începutul anului curent, înregistrând o creştere de cca 6% de la 1 ianuarie şi până la finele primei jumătăţi a lunii februarie (14 februarie, ora 12.00), se precizează într-un comunicat de presă remis de Noble Securities.
Trendul ascendent s-a înregistrat pe fondul unui cumul de factori economici şi geopolitici, printre care se numără anunţul Chinei conform căruia statul a înregistrat o serie de rezultate economice pozitive şi importuri de petrol în creştere considerabilă, respectiv anunţul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) privind cantitatea de petrol pe care va trebui s-o livreze pieţei în acest an, apreciind că cererea va fi mai mare decât estimase anterior.
În ceea ce priveşte ţara noastră, reflectarea creşterii consistente a preţului petrolului în preţurile carburanţilor a fost temperată de întărirea leului faţă de dolarul american, moneda la care se raportează preţul barilului de petrol, se mai precizează în comunicat.
"Este important însă de reţinut că Leul a crescut faţă de Dolarul American cu 4,2% în ianuarie, iar in februarie a intrat pe un trend de depreciere, scăzând până la jumătatea lunii cu aproximativ 1,9% comparativ cu USD; dacă tendinţa din această lună se va menţine, va susţine scumpirea carburanţilor în continuare, în condiţiile în care preţul petrolului va rămâne ridicat", a precizat Victor Safta, Director General Noble Securities, sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
F.A. Preţul petrolului Brent a intrat pe un trend ascendent la începutul anului curent, înregistrând o creştere de cca 6% de la 1 ianuarie şi până la finele primei jumătăţi a lunii februarie (14 februarie, ora 12.00), se precizează într-un comunicat de presă remis de Noble Securities.
Trendul ascendent s-