Sibiul, prin Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, participă, în următorii patru ani, la Subprogramul de Screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, finanţat de Ministerul Sănătăţii (MS) prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).
La Sibiu a fost constituită o reţea din 23 de cabinete de medici de familie care s-au înscris în program. Lista cabinetelor medicilor de familie poate fi consultată pe site-ul Casei Judeţene de Asigurari de Sănătate Sibiu – www.cassb.ro.
“Persoanele de sex feminin care doresc să îşi facă gratuit acest test Babeş-Papanicolaou se pot prezenta la cabinetele medicilor de familie care au intrat în reţeaua noastră pentru informare şi consiliere în ceea ce priveşte prevenţia acestei boli şi apoi spre mobilizare la unul din centrele noastre de recoltare. Femeia se prezintă la centrul de recoltare, i se recoltează material cervical care ajunge la laboratorul de anatomie patologică apoi, în urma rezultatului, noi comunicăm cabinetelor de medicină de familie rezultatul femeii”, a declarat Daniela Crăciun (foto), consilier juridic şi cea care se ocupă de program la nivelul Sibiului.
Aceasta a precizat că în prezent doar 23 de cabinete de familie participă la subprogram, urmând ca în perioada următoare, reţeaua să fie extinsă cu încă 23 de cabinete.
De asemenea, din reţea mai fac parte şase centre de recoltare şi laboratorul de anatomie patologică din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
Spitalul judeţean a fost inclus în subprogram din octombrie 2012. De atunci şi până la sfârşitul luni ianuarie 2013 au fost monitorizate 457 de femei. Dintre acestea, în trei cazuri a fost nevoie de investigaţii suplimentare, însă nu a fost depistat niciun caz de cancer de col uterin.
“Noi avem încheiat un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Sibiu ca