De la an la an numărul studenţilor care studiază la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş care aleg să efectueze stagii de practică în străinătate pentru a-şi îmbunătăţi bagajul de cunoştinţe, este tot mai mare. În acest an au fost alocate peste o sută de burse ERASMUS, iar pentru ca ei să-şi continue cercetările la noi, în ţară, la UMF Târgu-Mureş au demarat deja lucrările de amenajare a unui centru de cercetare, care, potrivit prof. dr. Angela Borda, prorector Relaţii Internaţionale UMF Târgu-Mureş, „va oferi baza structurală pentru efectuarea cercetărilor ştiinţifice”.
Reporter: UMF Târgu-Mureş are o preocupare continuă pentru inovarea sistemului educaţional. Care este evoluţia programelor internaţionale ERASMUS pentru studenţi?
Angela Borda: Începând din 2006, când am aplicat pentru programul ERASMUS, şi până în prezent s-a înregistrat o creştere continuă a numărului de burse. Dacă în 2006 am avut doar şase studenţi care au plecat cu burse ERASMUS în acest an un număr de 48 de studenţia au plecat cu burse ERASMUS de studiu. Aceste burse sunt de două tipuri, de studiu în care studentul merge şi studiază un semestru în universitatea gazdă, îşi dă examenele acolo şi notele obţinute îi sunt recunoscute în universitatea noastră. Şi a doua categorie de burse ERASMUS sunt bursele de plasament care se efectuează pe perioada verii, un fel de stagii practice, în care studentul merge şi efectuează trei luni de zile o activitate practică într-un spital, oriunde în Uniunea Europeană. Numărul de burse de plasament a crescut şi el, practic de la 10-12 câte am avut iniţial la 80 de burse câte avem anul acesta.
Rep.: Cărui fapt se datorează interesul crescut din partea studenţilor pentru aceste burse?
A.B.: Interesul studenţilor este mult mai crescut decât este reflectat de acest număr de burse pe care noi le putem finanţa din fina