Într-o conferinţă de presă organizată joi, proprietarul Complexului President din Băile Felix a luat poziţie împotriva unor articole de presă potrivit cărora exploatările de apă geotermală ce alimentează Aquaparkul al cărui proprietar este ar periclita rezervaţia cu nuferi termali din 1 Mai.
Seceta şi buruienile
Patronul de la President s-a supărat pe presă, deoarece mai multe articole care prezentau problema rezervaţiei naturale din 1 Mai au asociat extinderea complexului său din Băile Felix cu scăderea nivelului apei geotermale din lacul cu nuferi. Abordarea lui Jean Podilă e cel puţin interesantă. "Cele două sonde de apă geotermală pe care le folosesc pentru hotel şi Aquapark sunt puţuri de suprafaţă, săpate la adâncimi mici, de 130-160 de metri. Ele nu afectează deloc zăcământul termal din care se alimentează lacul cu nuferi din Băile 1 Mai, ale cărui izvoare din subteran provin din alte surse. O pot dovedi cu specialişti", a spus Podilă.
Acesta crede că adevăratele cauze ale secării lacului cu nuferi nu au nicio legătură cu consumul iraţional de apă din Felix şi 1 Mai. "În primul rând, de vină e seceta. Apoi, lacul nu a fost curăţat de cel puţin 20 de ani. Pe fundul lui s-a depus mâl şi vegetaţie, izvoarele sunt colmatate, iar pânza de apă e cotropită de nadă şi de vegetaţie invazivă. Cum să mai crească nuferii printre buruieni? Muzeul Ţării Crişurilor, care este custodele rezervaţiei, nu face nimic. Doar arătă cu degetul în stânga şi-n dreapta, dar de făcut nu face nimic decât să dea din gură", acuză Podilă.
Potrivit acestuia "este posibil ca şi anumite foraje ilegale ale unor pensiuni ori persoane particulare să afecteze zăcământul de apă geo din Băi", însă nu în atât de mare măsură încât să fi dus la secarea lacului şi la periclitarea existenţei rezervaţiei termale.
Conspiraţia ungurilor
Vizavi de faptul că firma sa a primit rece