Un grup de cercetători a reuşit să frâneze dezvoltarea cancerului de colon şi metastaza la ficat în cadrul unui experiment cu şoareci, folosind molecule sintetice, semnalează EFE.
Studiul, publicat joi în revista americană Journal of Medicinal Chemistry, deschide posibilitatea dezvoltării unor variante de astfel de molecule cu proprietăţi farmacologice pentru testare în domeniul clinic, potrivit unui comunicat al grupului de lucru, citat de Agerpres.
La cercetări participă, între alţii, Centro de Investigación Corporativa (CIC) bioGUNE, Universitatea din Ţara Bascilor, întreprinderea Ikerchem şi Institutul de Genetică şi Biologie Moleculară şi Celulară (IGBMC) din Strasbourg (Franţa).
Concluziile studiului ar putea 'deschide o nouă cale pentru tratamentul acestor patologii'. Noile molecule frânează atât creşterea tumorii, cât şi răspândirea celulelor tumorale.
Studiul are la bază observaţii anterioare ale unor cercetători de la Universitatea din Ţara Bascilor (Comunitate autonomă din nordul Spaniei), care descriseseră o serie de molecule ce reduceau metastaza melanomului (varietate gravă de cancer de piele) la şoareci.
Cancerul este a doua cauză de deces la om, iar incidenţa sa creşte odată cu vârsta. În prezent, 90 % din decesele cauzate de cancer se produc din cauza metastazei. Cancerul de colon nu se numără printre cele cu indice mare de mortalitate, însă poate conduce la metastază la ficat.