Oficialii sistemului sanitar nu renunta la reforma asigurarilor de sanatate. Personalul institutiei de asigurari de sanatate va trebui sa parcurga un program foarte complex de pregatire, care va dura cel putin doi ani. In cadrul dezbaterilor pe care sefii sistemului sanitar le au cu reprezentantii sindicatelor din sanatate s-a confirmat ca reformarea asigurarilor de sanatate este inevitabila. Ministerul Sanatatii va invita lectori din strainatate care vor asigura pregatirea celor din sistem.
Oficialii sistemului sanitar au mai anuntat pentru acest an ca Legea sanatatii va eficientieza si va asigura transparenta privind ceea ce se intampla in sistem, dar va asigura si confort profesional si respect medicilor.
„Fara un corp de profesionisti multumit de salarizare nu putem rezolva nimic”, sustin reprezentantii Ministerului Sanatatii. Recent, reprezentantii medicilor botosaneni anuntau ca au transmis decidentilor sistemului sanitar solicitarea de a asigura transparenta privind sumele colectate de la asigurati in fondul unic al asigurarilor de sanatate. Asta dupa ce medicii au fost avertizati ca finantarea diferitelor segmente medicale nu va fi pe masura asteptarilor in acest an si, din acest motiv, reprezentantii lor au cerut sa se faca publica suma colectata in fondul asigurarilor de sanatate.
„De ani de zile s-a solicitat sa se asigure transparenta privind banii colectati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Nu s-a vrut aceasta transparenta. Acum cred ca lucrurile se vor indrepta spre fagasul normal dupa ce va fi reformat sistemul asigurarilor de sanatate”, afirma un medic de familie botosanean.
Potrivit proiectului de lege, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate se va transforma intr-un fel de comisie de supraveghere a asigurarilor, ceva similar cu Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), adica va reglementa si supraveghea sistemul a