Documentele au intrat în posesia SkyNews din Marea Britanie, după ce reporterilor britanici li s-a permis accesul în unitatea braşoveană de abatorizare Carmolimp, pentru a vedea cu ochii lor că agentul economic cu pricina nu are nimic de ascuns. Iată ce au declarat reprezentanţii abatorului pentru SkyNews: “Carnea de cal a fost etichetată şi expediată ca atare, iar cantitatea a fost foarte mică- pachete îngheţate de 25-30 de kilograme”, Mai mult, firma braşoveană a arătat jurnaliştilor dovezi că pachetele de carne congelată au fost sigiliate, că transportul a fost urmărit printr-un sistem GPS până la destinaţie şi că agentul olandez responsabil cu tranzacţia a trimis un e-mail de confirmare a livrării.
Managerul abatororului din Braşov, Iulian Cazacuţ, a declarat pentru Sky News că cel mai probabil, în procesul de fabricare a produselor cineva a făcut în mod intenţionat această greşeală. Directorul abatorului a explicat motivul pentru care a dat curs solicitărilor jurnaliştilor străini care au venit să investigheze sursa calului metamorfozat în vacă: “Pentru că atenţia tuturor este îndreptată asupra noastră, dorim să fim cât mai transparenţi cu autorităţile şi Comisia Europeană”.
Indicii spre friptura din farfuria lui Sherlock Holmes
Holdingul suedez Findus a recunoscut că de aproximativ şase luni există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez Comigel, după ce cantităţi importante de carne de cal – până la 99-100%- au fost descoperite în lanţurile de supermarketuri Tesco, Aldi şi Waitrose din Marea Britanie, mai întâi în carne pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese de compania franceză Comigel. Aceasta din urmă s-a