Celebrul producător de telefoane de lux, Vertu, divizia înfiinţată de Nokia în 1998, a luat o decizie îndrăzneaţă. Aceea de a scoate pe piaţă un smartphone cu sistem de operare Android. Vertu Ti, cum a fost numit, uimeşte ca de fiecare dată prin materialele din care este construit. Titan, safir, aur, piele de aligator etc. În schimb, ca smartphone pare a se încadra între mid-range şi high-end.
Procesorul dual-core de la Qualcoom de 1,7GHz este mai mare decât cel de pe Samsung Galaxy S3 şi are cameră de 8 MP similară cu cea de la telefonul coreenilor, dar când vine vorba de performanţele grafice ale acestui telefon, sunt modeste. Display-ul de 3,7 inci suportă o rezoluţie de doar 800x480 pixeli, care, după cum comenta un editor de la Wired.co.uk, "este ca şi cum ai cumpăra un Mercedes şi în loc de CD-player ai avea un casetofon".
Dezamăgirea este şi mai mare când afli preţul acestui telefon. Capacul ceramic de pe spate, carcasa din titan, panoul de protecţie al ecranului din cristal de safir, aurul roşu de 18 carate şi pielea de aligator ridică preţul acestui dispozitiv până la 10.000 de euro. În ciuda firmei şi a materialelor folosite, Vertu Ti este doar un telefon.
Asocierea cu Android pare, însă, o decizie riscantă. Vertu este un brand de lux, iar Android este un brand care nu are nimic în comun cu stilul exclusivist propus de producător. Când vinzi un telefon de 10.000 de euro, care are la bord un sistem de operare care ajunge şi pe cele mai ieftine smartphone-uri din lume, produsul tău îşi pierde din valoare. Gândiţi-vă cât de uşor este să faci o clonă. Sigur, undeva în zona asiatică, va apărea o clonă ieftină a acestui telefon, ceea ce, în opinia mea, poate pune Vertu într-o situaţie delicată.
Celebrul producător de telefoane de lux, Vertu, divizia înfiinţată de Nokia în 1998, a luat o decizie îndrăzneaţă. Aceea de a scoate pe piaţă un s