Blocul Casa Albă, clădirea fostului hotel New York, blocurile de locuinţe situate pe strada Nanterre sunt printre primele clădiri din Craiova care riscă să se prăbuşească în cazul unui cutremur precum cel din 1977. Alte câteva sute de imobile sunt vulnerabile în cazul unui seism.
Specialiştii spun că toate clădirile care nu au o structură din beton armat şi sunt ridicate în perioada anilor ‘60-‘70 vor fi serios afectate de un seism. Acestea sunt clădiri foarte vechi, au în spate zeci şi zeci de ani, iar unele nici nu au fost consolidate după cutremurul din 1977. Cu cât trec mai mulţi ani şi nu sunt consolidate, cu atât este mai mare riscul de prăbuşire.
De ce este Casa Albă printre clădirile cu un grad ridicat de prăbuşire? Clădirea a fost construită în anii 1920-1922, când folosirea betonului armat în construcţii era rară. Din întreaga clădire, care se întinde pe zeci de metri pătraţi, doar planşeele sunt din beton armat. În plus, imobilul nu are rosturi de tasare între corpurile care îl formează.
Într-o situaţie mult mai gravă se află în acest moment clădirea fostului hotel New York, (hotel Geblescu, care avea la parter cofetăria Borănescu). Imobilul a fost construit în anii 1900 de un mare boier craiovean, Geblescu, şi a fost renovat mai târziu de un ardelean îmbogăţit în America, Nicolae Dragomir. „La acest imobil, elementele de beton armat sunt inexistente.
În componenţa lui este numai zidărie. Nu s-a făcut niciodată o consolidare serioasă, nici măcar după cutremurul din 1977, aşa cum s-a întâmplat la alte clădiri“, a explicat arhitect Marcel Berendei.
Între clădirile emblematice ale Băniei, Colegiul „Carol I“ este la rândul lui pe lista neagră a celor care riscă să fie puternic avariate în cazul unui cutremur, la fel ca şi fostul Palat Administrativ, ocupat azi de Prefectura Dolj, dar şi clădirea Primăriei Craiova.
Între im