Costul total al fraudelor descoperite de BRD s-a ridicat la 180 milioane euro, din care 109 milioane euro au fost provizionate in 2011, iar restul in 2012, din care 25 milioane euro numai in ultimul trimestru, a precizat directorul general al BRD, Philippe Lhotte.
Anul trecut, mai multi reprezentanti ai BRD au intrat in atentia procurorilor dupa ce au fost pornite mai multe anchete. Prima dintre ele a fost la inceputul lunii noiembrie, cand DIICOT a demarat o investigatie asupra a 100 de persoane cu privire la o frauda bancara de 22 milioane euro.
Procurorii au chemat la audieri mai multe nume importante din banking, printre care Claudiu Cercel, director general adjunct la BRD si Aurel Saramet, presedintele-director general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Cea de-a doua ancheta a demarat in decembrie, dupa ce DIICOT a propus arestare a 12 persoane implicate in fraudarea a 85 de milioane de euro. Referatul institutiei a aratat ca directorii BRD Unirea si Dorobanti, Adrian Martis si Andrei Nanu, au coordonat intreaga activitate infractionala din interiorul institutiei pe care o conduceau.
„Fraudele de anul trecut sunt printre amintirile neplacute, mai ales ca banca a fost expusa pe nedrept. BRD a fost victima acestor fraude, descoperite de departamentul de control intern si de o inspectie venita de la Societe Generale. Noi am colaborat cu DIICOT, am depus plangeri in aceste cazuri, dar sunt destul de dezamagit de expunerea in media pentru ca noi suntem cei care am suferit un prejudiciu”, a declarat Philippe Lhotte in cadrul unei conferinte de presa.
El spune ca costurile prilejuite cu fraudele descoperite reprezinta doar o parte marginala a costului net al riscului, care a fost influentat in special de mediul macroeconomic. Acesta a crescut anul trecut cu 61,6%, pana la aproape 2 miliarde lei (4