România a atras 1,5 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligaţiuni în dolari pe zece ani pe pieţele externe, titlurile având un randament de 4,5%, sub cel indicativ, de 4,625%, iar oferta a depăşit de cinci ori suma împrumutată, au declarat pentru Mediafax surse bancare.
Până la ora 16:00, investitorii au subscris obligaţiuni de 6,3 miliarde dolari, iar randamentul se situa la 4,625%, potrivit surselor citate. Intermediarii au coborât ulterior randamentul la 4,5%
Sursele au precizat că aranjorii emisiunii au aşteptat subscrieri şi de pe piaţa din SUA. Subscrierile finale au urcat la 7,5 miliarde dolari.
"Rezultatul este foarte bun, dacă luăm în considerare faptul ca Romania nu mai plăteşte nicio primă de lichiditate (diferenţa dintre randamentul titlurilor şi mid-swaps+CDS). Drept comparaţie, la precedentele două obligaţiuni denominate în dolari vândute pe pieţele internaţionale în urmă cu un an, România a plătit prime de lichiditate de circa 0,80 puncte procentuale (...) Vânzarea acestor titluri este un factor pozitiv şi pentru datoria publică în lei, întrucât pe termen scurt va oferi Ministerului Finanţelor mai mult spaţiu pentru ajustarea ofertei de titluri de stat în lei, mai ales că la finalul zilei de astăzi Ministerul are acoperită o treime din necesarul total de finanţare pentru 2013", consideră economistul ING Bank, Mihai Tânţaru.
Preţul obţinut este echivalent cu cel de pe piaţa secundară la titluri cu o maturitate mai mică cu peste un an.
De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 14,12 miliarde lei, la care se adaugă încă 502,5 milioane euro.
Necesarul brut de finanţare al Ministerului de Finanţe din 2013 este estimat la 70 de miliarde de lei (11,3% din PIB), aproape neschimbat faţă de 2012 datorită volumului datoriei publice care ajunge la scadenţă şi trebuie refin