Scris de Călin Corpaş - Companiile ce au acorduri petroliere, inclusiv în Bihor, pot căuta gaze de sist şi orice alte hidrocarburi.
Prefectul Claudiu Pop şi-a asumat rolul de apărător al Guvernului în problema explorării/exploatării gazelor de sist în Bihor. Trecând peste ceea ce se întâmplă în alte părţi ale ţării, unde compania americană Chevron a început explorările la mari adâncimi, Pop evidenţiază, pentru Bihor, un singur aspect. Acela că în Hotărârile de Guvern ce afectează judeţul nostru nu se precizează niciunde explicit că se aprobă concesiuni extragerea gazelor de şist. Prefectul se prevalează inclusiv de adrese primite de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM), în care i se spune că în cazul perimetrelor de la Tria şi Tulca nu ar fi vorba despre extragerea hidrocarburilor neconvenţionale (gaze de şist). Prefectului nu i s-a comunicat, însă, despre ce alte resurse minerale ar fi vorba. Şi, la rându-i, Pop evită să se pronunţe ce anume vor exploata din subsolul ţării companiile străine concesionare. Acordurile de concesiune pentru perimetrele Tria şi Tulca, anexate Hotărârilor de Guvern din decembrie 2012 care le aprobă, sunt clasificate şi, astfel, ascunse opiniei publice.
În schimb, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, n-are dubii: este sigur că avem de-a face cu extragerea gazelor de şist. „Este clar că sunt gaze. Nu petrol. N-am nicio problemă cu prefectul. Am o problemă cu gazele de şist. Eu am treabă cu ce dăunează interesului judeţului Bihor. Interesul judeţului este să nu-şi pericliteze mediul şi sănătatea oamenilor”, susţine şeful CJ Bihor. Popa promite că instituţia pe care o conduce nu va elibera certificatul de urbanism obligatoriu companiilor ce vor dori să exploateze aceste gaze în judeţul Bihor. Cel puţin nu fără a consulta populaţia, în prealabil.East West caută şisturi
Anul trecut, în aprilie, fostul preşed