Carne de cal de origine britanică infectată cu un puternic medicament periculos pentru oameni a fost exportată către Europa şi a fost deja consumată sau adăugată în alimentele procesate, relatează publicaţia britanică „The Daily Mail”. Miniştrii Agenţiei pentru Standarde Alimentare (FSA) sunt aşteptaţi să ofere mai multe detalii în cursul zilei de astăzi. Carnea de cal a fost prelucrată în ultimele săptămâni la un abator anonim din Marea Britanie, iar produsul rezultat a fost testat pentru a confirma prezenţa medicamentului anti-inflamator, fenilbutazonă. Cu toate acestea, rezultatele au sosit abia după ce carnea a fost exportată pe continentul european şi după ce a ajuns deja pe mesele cumpărătorilor.
Până în prezent, nu se ştie dacă o parte din produsele din carne infectată s-au întors în Marea Britanie sau au fost comercializate în magazinele britanice în combinaţia unor produse precum lasagna sau spaghete bolognese.
Lacuna din legislaţie
Vestea a venit ca urmare a controalelor anunţate în următoarele zile de Secretarul de Mediu, Owen Paterson, în ce priveşte firmele britanice suspectate de vânzarea cărnii contaminate. Reprezentanţii FSA au anunţat săptămâna trecută că vor lua măsuri pentru a acoperi lacuna din legislaţie referitoare la regimul protecţiei alimentelor, în special în ce priveşte carnea de cal.
Noua politică de siguranţă a intrat în vigoare de numai câteva zile şi urmăreşte să asigure că niciun produs nu va primi autorizaţie de comercializare decât după sosirea rezultatelor testelor de fenilbutazonă.
Cu fiecare zi care trece, scandalul pare să se agraveze
Mary Creagh, politician britanic
Deşi prezenţa medicamentelor în compoziţia cărnii este o sursă constantă de îngrijorare printre consumatori, cantitatea din carnea de cal ar fi insuficientă sau puţin probabil să dăuneze oamenilor, relatează „The Daily Mail”.