Primăriile din județ ar mai avea nevoie de aproximativ o mie de persoane pentru a completa organigramele. Multe primării funcționează la limita de avarie, cu doar zece oameni.
Județul Neamț ar putea avea cel puțin 1.000 de salariați în plus, dacă Guvernul ar renunța la ordonanța prin care posturile în administrația publică au fost blocate. Prefectura Neamț a centralizat posturile vacante la nivelul fiecărei primării, în raport cu organigrama aferentă fiecărei unități administrativ-teritoriale. Conform raportării, din cele 3.181 de posturi din aparatul de specialitate al primarului, la nivel de județ, 916 sunt vacante, iar 260 din acestea sunt posturi unice, adică reprezintă acele posturi ale căror atribuții, prin conținutul și naatura lor, nu pot fi preluate de alt angajat.
La Primăria municipiului Roman, organigrama prevede existența a 198 de posturi, dar sunt ocupate doar 120. În mediul rural, cele mai “mici” primării sunt Pâncești, Poienari și Stănița, care au doar câte zece angajați, deși organigrama prevede chiar și cu nouă posturi mai mult, cum este cazul comunei Stănița. Comunele Bîra, Boghicea și Gândinți au doar câte 11 angajați, în timp ce alte comune își desfășoară activitatea cu personal mai mult. Cele mai mari diferențe între personalul de pe hârtie și cel din primărie sunt la Cordun (care funcționează cu 24 din 51 de angajați), Gherăești (unde sunt 15 salariați din 48), Ion Creangă (unde sunt doar 14 angajați din 33) și Săbăoani (unde sunt 31 de posturi vacante din totalul de 66).
“Sunt multe primării, în județ, în care activitatea se desfășoară cu dificultate, din cauza lipsei de personal. Am cerut această centralizare pentru a vedea cu exactitate care este situația și pentru a transmite mai departe, la ministere, un semnal de alarmă. Este o problemă majoră, mai ales dacă pleacă oameni din posturi-cheie. Spre exemplu, în