Scandalul cărnii de cal vândute sub denumirea de carne de vită a izbucnit în Europa acum o lună, relatează AFP.
- jumătatea lunii ianuarie 2013: Autorităţile irlandeze descoperă că hamburgerii vânduţi în Marea Britanie şi în Irlanda conţin carne de cal. Zeci de milioane de produse sunt scoase de pe rafturi.
- 7 februarie: Agenţia britanică pentru siguranţa alimentară (FSA) anunţă că lasagna, produsă de gigantul produselor congelate Findus, ce trebuia să fie de vită conţine în unele cazuri până la 100 la sută carne de cal.
- 8 februarie: Implicarea subcontractantului francez, Comigel, care a produs produsele congelate pentru Findus, dar şi a mai multor distribuitori. Comigel anunţă retragerea tuturor produselor sale şi acuză unul dintre furnizori, societatea franceză Spanghero, care afirmă că a importat din România carnea.
- În Suedia, gigantul agroalimentar Findus retrage lasagna congelată, urmat de alte grupuri alimentare suedeze.
- 9 februarie: Societatea Spanghero care a declarat că a cumpărat carnea de vită de "origine Europa" şi pur şi simplu a revândut-o, anunţă că va da în judecată producătorul român.
- Findus se declară "înşelat" şi anunţă o plângere prin filiera sa din Franţa. Grupul declară că frauda s-ar putea întinde până în august 2012.
- Paris prezintă primele rezultate ale anchetei combaterii fraudelor, dezvăluind un circuit comercial al cărnii în cauză care trece prin Cipru şi Olanda.
- În România este deschisă o anchetă.
- 10 februarie: Comigel apreciază că a fost "păcălită" şi anunţă că "solicită compensaţii".
- 11 februarie: În Franţa sunt inspectate companiile de către agenţia de combatere a fraudelor.
- Bucureştiul dezminte orice nereguli.
- O anchetă este deschisă în Olanda
- 12 februarie: Testele efectuate asupra mărcii de produse congelate franceze Picard arată