Miniştrii Agriculturii Stéphane Le Foll şi pentru Consum Benoît Hamon urmează să primească joi dimineaţa concluziile anchetei efectuate de "poliţia consumatorilor" DGCCRF, însărcinată să clarifice traseul cărnii de cal de la abator în lasagna Findus.
Scandalul cărnii de cal, descris de la un caz izolat de rea voinţă şi până la o fraudă de mare amploare şi catalogat de către preşedintele francez François Hollande ca "grav", riscă să afecteze încrederea consumatorilor şi să aibă consecinţe asupra sectorului francez al cărnii, comentează L'Alsace în pagina electronică de joi.
În cazul în care este doar un caz izolat, o sancţionare severă a vinovaţilor nu va afecta prea grav consumul, apreciază o organizaţie profesională franceză în domeniu, citată de L'Alsace, care apreciază că în cazul unei fraude generalizate criza va lua amploare.
Pe de altă parte, scandalul se extinde la nivel european, după ce două întreprinderi din Marea Britanie au fost percheziţionate, în noaptea de marţi spre miercuri, deschizându-se astfel calea unei posibile filiere britanice de fraude, după ce ancheta viza anterior o filieră franco-română.
De asemenea, în Elveţia şi Suedia a fost găsită, miercuri, carne de cal în lasagna preparată de Comigel, cu sediul la Metz, care a produs lasagna marca Findus vândute în Marea Britanie ca fiind de vită, dar conţinând carne de cal.
Există totodată suspiciuni cu privire la unele produse vândute în Germania, unde urmează să fie efectuate teste în vederea eventualei depistări de carne de cal în semipreparate.
În contextul reuniunii miniştrilor europeni miercuri, la Bruxelles, industria franceză a cărnii şi-a exprimat dorinţa ca Europa să reacţioneze rapid şi puternic pentru stoparea crizei. Agricultorii doresc cu toţii o etichetare a semipreparatelor care să prezinte originea cărnii, pentru evitarea unor noi scandaluri,