Profesorii din Bacău sunt îngrijorați că elevele au ajuns să lipsească de la școală pentru a se reface după avorturi. În jur de 200 de adolescente au trecut, anul trecut, pe la un cabinet de ginecologie pentru a scăpa de o sarcina nedorită, arată o statistică a Direcţiei de Sănătate Publică Bacău.
Această cifră reprezintă aproximativ 10% din numărul total de avorturi înregistrate anul trecut în județ. Numărul lor ar putea fi și mai mare, pentru că multe cabinete păstrează ascunsă identitatea tinerilor, deși sunt obligate prin lege să înregistreze și să transmită către DSP situația întreruperilor de sarcină.
''Avem informaţii că numărul cazurilor este mult mai mare, pacientele apelând la avort în cabinete care le păstrează ascunsă identitatea, deşi sunt obligate prin lege să înregistreze toate întreruperile de sarcină şi să le raporteze la DSP. Prin urmare nu se cunoaşte exact numărul real al avorturilor”, a declarat, pentru Agerpres, medicul Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt al instituţiei.
Unele dintre aceste tinere nici nu împliniseră încă 15 ani. ''Chiar şi aşa, cu o statistică parţială, fenomenul este îngrijorător, avortul dovedindu-se a fi, în continuare, pentru foarte multe femei, o formă de contracepţie. Aceasta în ciuda faptului că în farmacii se vând la liber pilule contraceptive, iar prezervativele pot fi achiziţionate din foarte multe magazine”, a declarat și medicul ginecolog Vladimir Corneleac.
Profesorii şi psihologii din judeţ sunt îngrijoraţi de acest fenomen, iar specialiştii în planning familial sunt dezamăgiţi că şcolile nu le solicită ajutorul. Nici programul prin care Ministerul Sănătăţii finanţează planificarea familială şi educaţia sexuală nu se bucură de prea mult succes.
''Prea puţine adolescente trec pragul cabinetelor de planning din spitale, iar personalul specializat din acestea nu este invitat să le vorbeasc