Restanţele mari ale companiilor, unde unul din trei credite acordate de BRD este neperformant, nu sunt rezultatul unei creditări defectuoase în 2007 şi 2008, ci al crizei prelungite, care a adus firmele mijlocii în imposibilitatea să-şi achite ratele, afirmă preşedintele băncii, Philippe Lhotte.
Companiile au dificultăţi în rambursarea creditelor
"Cred că în 2007 şi 2008 nu s-au făcut erori în acordarea de credite, dar, după patru ani de criză, firmele mijlocii nu mai exportă şi au probleme de lichiditate şi dificultăţi în a rambursa creditele", a spus Lhotte la prezentarea rezultatelor financiare ale băncii pentru 2012.
BRD-Groupe Societe Generale (BRD) a anunţat, ieri, pierderi pentru 2012 de 332 mil. lei (74,5 mil. euro), după creşterea costului riscului cu 61,6%, la 1,938 mld. lei, din cauza deteriorării mediului macroeconomic şi a implementării unei metodologii mai prudente de evaluare a garanţiilor.
BRD suferă de pe urma crizei şi a fraudelor descoperite
Lhotte a menţionat că banca a avut de suferit în urma fraudelor descoperite, care au adus un cost suplimentar pentru bancă de 180 mil. euro, dar a menţionat că această sumă are un efect marginal, şi mai dăunătoare a fost expunerea mediatică a BRD, pe care o consideră "nedreaptă".
"Banca a fost victima acestor fraude, descoperite de departamentele noastre de risc. (...) Banca a fost precaută, dar este greu să descifrezi aceste scheme de fraudă. Am colaborat cu DIICOT, noi am depus plângerile. Sunt destul de dezamăgit să văd că BRD a fost prezentată aşa în presă, pentru că noi suntem cei care au suferit pierderile", a comentat Lhotte.
El a precizat că din cele 180 mil. euro, peste 100 mil. euro au fost provizionate în 2011 şi mai puţin de 80 mil. euro în anul trecut, ceea ce nu explică un cost al riscului aşa de ridicat precum cel din 2012. La fine