* Crede Preşedintele Filialei Tulcea a Forţei Civice (FC), Cornel Simion
Mai multe proiecte ale legii regionalizării se vântură prin presa acestor zile, niciunul asumat oficial de Guvernul României, mai precis de cel care trebuie să elaboreze acest act normativ prioritar, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Liviu Dragnea, ministrul însărcinat cu elaborarea importantei legi, a făcut publice, în câteva intervenţii, anumite elemente fundamentale care vor sta la baza reorganizării administrativ – teritoriale.
În schimb, Sorin Frunzăverde, liberalul care a iniţiat un asemenea proiect, l-a postat pe site-ul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională – Regiunea Vest (www.adrvest.ro) şi l-a detaliat la un post naţional de televiziune.
Preşedintele Filialei Tulcea a Forţei Civice (FC), Cornel Simion, despre proiect: „Vor fi învingători şi învinşi în acest proces, dar de un lucru sunt sigur – oraşul Tulcea nu va fi învingător”.
În opinia liderului FC, regionalizarea se doreşte a fi făcută astăzi doar cu scopul de a accelera absorbţia fondurilor europene, fără un minim calcul de impact pe toate palierele – economic, social, cultural, religios etc., pe fiecare judeţ în parte şi în special pentru judeţele de tipul Tulcei – populaţie puţină, suprafaţă mare – beneficiare (şi nu contributoare) de alocaţii naţionale, cu grad redus de dezvoltare.
Chiar dacă regionalizarea poate avea efecte benefice pentru România, „cred că pentru oraşul Tulcea va fi bomboana pe colivă! Este notoriu că oraşul Tulcea a cunoscut dezvoltarea doar după ce a fost declarat reşedinţă de judeţ, până atunci resursele fiind alocate către capitala regiunii, oraşul Constanţa. După 1989, a început o centrifugare a capitalului şi a resurselor, inclusiv umane: aromânii şi tulcenii din sudul judeţului s-au raportat economic spre Constanţa, iar măc