Procesatorii locali şi carnea "made în România" rămân până la acest moment singurele victime clare ale scandalului cărnii de cal cu toate că nimeni nu ştie cu siguranţă cine a fraudat, unde şi când carnea de cal a fost transformată "pe hârtie" în carne de vită.
Scandalul a continuat ieri să ia amploare după ce autorităţile britanice au făcut percheziţii la două abatoare suspectate că ar fi implicate în această fraudă, iar distribuitorul francez de produse congelate Picard a retras de la vânzare două sortimente de lasagna şi paste bolognese, ce i-au fost furnizate de fabrica Comigel din Luxemburg.
"Deja cei din Marea Britanie care luau marfă de la mine m-au anunţat că nu mai vor nimic. Ne merităm soarta", a spus la rândul său şi Nicolae Ciuleac, director general şi proprietar al Carniprod Tulcea, un procesator cu afaceri estimate de 20 mil. euro anul trecut piaţa locală a cărnii, care îşi acoperea câteva procente din business din livrările de carne procesată în străinătate.
Astfel, sub risc se află exporturile româneşti de carne de vită şi cal, ceea ce înseamnă o piaţă de aproximativ 30 milioane de euro anul trecut, potrivit calculelor ZF, făcute pe baza exporturilor la opt luni.
Lipsa de credibilitate s-ar putea translata cu uşurinţă şi către alte segmente ale pieţei de export de carne în condiţiile în care acest scandal vine după ce industria a fost lovită şi în trecut de crize precum cea a gripei aviare sau cea a gripei porcine.
Astfel, sub semnul întrebării ar putea fi şi exporturile de carne de pui, porc, dar şi de mezeluri sau conserve de carne. Valoarea cumulată a exporturilor acestor produse s-a ridicat anul trecut la aproximativ 270-280 milioane de euro.
"Scandalul va avea impact în sensul neîncrederii faţă de producătorii şi procesatorii români de carne şi faţă de carne în general. Acest sca