Piata farmaceutica din Romania nu si-a rezolvat inca problemele din trecut, pentru a proiecta modalitati noi de dezvoltare a business-ului in anii care urmeaza, a declarat Bogdan Tenu (foto), senior manager in cadrul departamentului de Asistenta in tranzactii al Ernst & Young Romania.
“Sistemul este subfinantat, iar companii mari si interesante pentru achizitii nu prea au ramas in acest sector”, a adaugat Tenu.
El a subliniat ca piata farmaceutica din Romania nu se confrunta cu acelasi tip de provocari precum companiile big pharma, definite ca fiind top 16 cele mai mari companii farmaceutice dupa venituri din Statele Unite, Europa si Japonia, care ies la achizitii in pietele emergente in vederea cresterii lor.
Conform indexului Ernst & Young Firepower, publicat in ianuarie 2013, capacitatea big pharma de a incheia tranzactii a scazut chiar in momentul in care este nevoie de achizitii pentru crestere si imbunatatirea randamentelor pentru actionari. in acest context, raportul Ernst & Young "Closing the gap? Big pharma's growth challenge and implications for deals'', dat joi publicitatii, identifica tendinte cheie care incep sa se cristalizeze in tranzactiile care implica big pharma: mai multe achizitii complementare, mai multe dez-investitii si offshore, dar si mai multe tranzactii in pietele emergente.
Comparand estimarile analistilor in legatura cu veniturile big pharma din urmatorii trei ani si prognoza de crestere a pietei farmaceuticelor realizata de IMS Health, raportul Ernst & Young estimeaza ca ecartul de crestere va atinge aproximativ 100 de miliarde de dolari pana in 2015. Acest ecart indica faptul ca firmele big pharma vor avea nevoie de venituri aditionale de 100 de miliarde de dolari in 2015 doar pentru a tine pasul cu cresterea pietei.
Ecartul de crestere al companiilor de tip big pharma
@N_