Procesul fostului deputat PDL Dan Păsat continuă în 28 februarie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), după ce judecătorii instanţei supreme i-au respins, joi, acuzatului excepţia privind competenţa instituţiei de a-l judeca.
În 8 februarie, fostul deputat Dan Păsat cerea trimiterea dosarului în care este judecat pentru şantaj de la instanţa supremă la Judecătoria sectorului 1, pe motiv că nu mai este parlamentar, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) susţinând că procesul trebuie să rămână la ICCJ pentru că unele fapte au fost comise prin prisma funcţiei.
Dan Păsat a transmis prin poştă la dosar o cerere prin care solicita declinarea judecării cazului la Judecătoria Sectorului 1.
Avocaţii lui Păsat au spus, în faţa instanţei că, după întocmirea listei oficiale a noilor aleşi, în 19 decembrie 2012, Dan Păsat nu mai figurează ca parlamentar şi astfel se impune declinarea judecării dosarului în favoarea altei instanţei. Aceştia au precizat că faptele de care este acuzat Dan Păsat nu au fost comise prin prisma funcţiei deţinute şi astfel nu mai este atrasă competenţa instanţei supreme de judecare a acestei cauze.
În replică, procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată s-a opus cererii de declinare a competenţei de judecare a acestui dosar, arătând că o serie de fapte au fost comise de Dan Păsat folosindu-se de funcţia de parlamentar pe care o deţinea. Acesta a mai spus că, dacă s-ar decide declinarea, nu Judecătoria sectorului 1 ar fi competentă să judece acest caz.
Instanţa supremă respins, joi, excepţia competenţei materiale ridicată de Păsat şi a decis continuarea judecăţii la ICCJ.
Fostul deputat PDL Dan Păsat a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 8 aprilie 2011. În acelaşi dosar sunt judecaţi Constantin Marin, pentru două infracţiuni de şantaj şi Vasile Preda, prim