Oricât ai curăţa-o, nu mai redevine albă şi strălucitoare, ca altădată. Anii au trecut peste ea şi i-au “mâncat” emailul. Ce poţi face? Să o înlocuieşti cu una nouă (ceea ce presupune multă muncă şi costuri mari) sau să îi redai aspectul... din prima tinereţe. Dacă te decizi pentru cea de-a doua variantă (mult mai economicoasă), trebuie să ştii câteva lucruri de bază. Oricât ai curăţa-o, nu mai redevine albă şi strălucitoare, ca altădată. Anii au trecut peste ea şi i-au “mâncat” emailul. Ce poţi face? Să o înlocuieşti cu una nouă (ceea ce presupune multă muncă şi costuri mari) sau să îi redai aspectul... din prima tinereţe. Dacă te decizi pentru cea de-a doua variantă (mult mai economicoasă), trebuie să ştii câteva lucruri de bază.
Emailarea (vopsirea) este soluţia optimă în special pentru căzile din fontă, foarte rezistente în timp, care nu merită înlocuite cu variantele moderne şi arătoase de pe piaţă (pentru a avea un preţ atractiv, acestea din urmă sunt făcute, în general, din acrili şi sunt de calitate mai redusă). Aşa că poţi încerca să dai chiar tu o faţă nouă căzii vechi sau poţi apela la un specialist. Evident, în cel de-al doilea caz, rezultatele vor fi mult mai de durată.
Mai întâi trebuie îndepărtat, prin şlefuire, vechiul start de email, iar în zonele în care e ciobit şi au sărit bucăţi din el se aplică un chit special. Apoi se degresează întreaga suprafaţă (fie cu soluţii adecvate, fie cu ajutorul lămpii cu gaz) şi se a- plică primul strat de vopsea (email). Există spray- uri pe care le poţi pulveriza, dar şi tipuri de vopsea care se aplică folosind un trafalet special sau un pistol pentru vopsit. La intervale de 48 de ore se vor da cel de-al doilea strat de vopsea şi, la nevoie, cel de-al treilea. Iar în următoarele 48 de ore nu vei folosi cada (emailul trebuie lăsat să se usuce).
Specialiştii spun că o cadă bine recondiţionată îşi păstr