Autorităţile cipriote au anunţat joi că un lanţ de supermarketuri local a distrus, ca măsură de precauţie, aproximativ 16 tone de hamburgeri, de teama să nu conţină carne de cal, relatează AFP.
Inspectorul sanitar Christos Christou a declarat pentru postul public de radio că 16,5 tone de hamburgeri au fost distruse în ianuarie de un lanţ de supermarketuri în urma scandalului izbucnit în Irlanda.
Potrivit lui, autorităţile au retras hamburgeri de pe piaţă până când vor obţine o probă documentată din partea companiilor vizate că aceştia conţin carne "proprie" consumului.
Dar autorităţile cipriote au afirmat că "prezenţa cărnii de cal nu s-a constatat în lanţul alimentar din Cipru" şi teste sunt în curs pentru a da asigurări că toate produsele pe bază de carne nu reprezintă pericol.
Directorul serviciilor veterinare George Kyriakides a anunţat pentru agenţia de presă CNA că niciun produs pe bază de carne de cal nu a fost vândut direct consumatorilor locali.
"Putem spune că până în prezent, conform faptelor care ne-au fost raportate şi testelor realizate, niciun produs pe bază de carne de cal nu a intrat în lanţul alimentar din Cipru", a afirmat Kyriakides, fără să ofere mai multe precizări.
"Dar trebuie să efectuăm teste privind aproximativ 500 de facturi", a spus el.
El a mai afirmat că o întreprindere de la Limassol (sud) ar fi fost implicată în scandalul cărnii de cal acţionând ca intermediară în Europa.
"Birourile de la Limassol aparţin unui cabinet de experţi contabili, care ar fi acţionat în calitate de intermediar comercial", a spus el pentru agenţia de presă cipriotă.
Scandalul a izbucnit după ce carne de cal, în loc de carne de vită, a fost descoperită săptămâna trecută în lasagna vândută sub marca Findus în Marea Britanie. Aceste produse au fost fabricate de către un subcontractant francez, Comigel, c