Clonarea site-urilor, denumită și ”phishing”, este cea mai frecventă metodă de fraudă pe internet. La finele anului trecut, un clujean de 27 de ani era indicat de procurorii DIICOT drept capul unei grupări infracţionale care a păgubit mai mulţi europeni cu peste 600.000 de euro. România se afla, în 2008, pe primul loc din U.E. la aceste tipuri de fraude, însă utilizatorii nu ştiu nici acum la ce riscuri se supun când îşi divulgă datele personale pe diferite site-uri.
Clonarea site-urilor, denumită și ”phishing” este cea mai frecventă metodă de fraudă pe internet. Totul începe la primirea unor mesaje privind actualizarea datelor. Spărgătorii de rețele computerizate vor culege date confidențiale, însă de pe un site fals, dar care poate părea identic cu cel original.
"Un astfel de site culege id-ul și parola de Yahoo și apoi ne redirecționează la site-ul adevărat. Asta înseamnă că cel care a făcut acest lucru va avea numele de user și parolă de la mulți oameni, care nici măcar nu vor știi că cineva le are datele personale", explică Daniel Lar, directorul unei firme de IT din Cluj.
Cazurile în care victimele fraudelor online se aleg doar cu un cont de e-mail spart sunt însă cele mai "fericite". Site-urile bancare pot constitui, de asemenea, o bună resursă pentru furtul datelor personale. Clientul este direcționat spre un site capcană, care pare să fie platforma unei băncii, dar în realitate aparţine unor hackeri care astfel au acces la datele şi banii utilizatorului.
"În momentul în care noi dăm username-ul și parola ei le vor stoca și apoi pot intra în contul nostru de la bancă și face diverse operațiuni ca și când am fi noi", a completat Lar.
Legea nr. 161/2003 spune că accesul, fără drept, la un sistem informatic constituie infracţiune şi se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, "săvârșirea faptelor în scopul obţi