Tot mai multe femei aleg să facă un copil în preajma vârstei de 40 de ani. Şi deşi cele mai multe dintre ele nu întâmpină probleme, medicii susţin că viitoarele mame se expun riscurilor, fiind mult mai probabil să se confrunte cu unele complicaţii care afectează atât sănătatea lor, cât şi pe cea a bebeluşului.
Potrivit unui articol apărut în revista „Women’s Health“, există câteva recomandări de care mamele care au împlinit vârsta de 35 de ani trebuie să ţină cont.
Conceperea unui copil poate dura mai mult
La femei, fertilitatea scade odată cu trecerea timpului. Astfel, o femeie în vârstă de 30 de ani are 20% şanse de a rămâne însărcinată, în timp ce la 40 de ani şansele se reduc dramatic, ajungând la numai 5%. Pe de altă parte, multe dintre aspectele care le stau în cale acestor femei pot fi tratate, precum fibromul uterin sau menstruaţiile neregulate.
Defectele genetice sunt mai des întâlnite
La 30 de ani, o femeie se poate menţine în formă, dar ovulele nu mai au aceeaşi calitate ca înainte. Asta creşte riscul viitoarei mame de a avea un copil cu probleme sau de a pierde sarcina. Vizitele regulate la medic pot fi extrem de utile, deoarece acesta va observa dacă există nereguli şi dacă bebeluşul se dezvoltă aşa cum este firesc.
Creşte riscul bolilor care sunt o ameninţare pentru sarcină
Diabetul gestaţional sau hipertensiunea arterială sunt doar câteva dintre afecţiunile care sunt întâlnite mai degrabă în rândul femeilor însărcinate cu vârsta peste 35 de ani. Medicul trebuie să fie la curent cu istoricul familial, iar momentul potrivit pentru a oferi aceste informaţii este chiar când decizi să faci un copil.
Ai putea avea o naştere mai dificilă
Complicaţiile care apar în timpul naşterii, precum placenta previa – când placenta blochează cervixul – sunt mai întâlnite în rândul femeilor mai în vârstă. În prea